Ultimate frisbee

Hoe werkt Ultimate Frisbee?

Ultimate Frisbee is een superleuke teamsport. Sportiviteit en eerlijk spel van de spelers is erg belangrijk. Het wordt gespeeld op een veld met aan beide uiteinden een eindvak en in het midden een middenveld. Het doel is om de frisbee te vangen in het eindvak van de tegenstander. Dit doe je door over te spelen zonder te lopen met de frisbee. Je mag de frisbee maar 10 seconden vast hebben. Als de frisbee wordt onderschept door iemand van het andere team of de grond raakt, gaat de frisbee naar het andere team. Tijdens het spel wordt er geprobeerd om zo min mogelijk lichamelijk contact te hebben. Het team dat als eerste 15 punten heeft gescoord wint.

Je kan frisbee op het veld, in de zaal en zelfs op het strand spelen. Jeugd onder 14 staat met drie spelers per team in het veld. De onder 17 leeftijdscategorie speelt 5 tegen 5. Als je doorgroeit naar de volwassen gaat speel je 7 tegen 7.

Frisbee wordt bij de volwassenen in drie verschillende divisies gespeeld:

·       Mixed: mannen en vrouwen spelen hier samen in één team.

·       Open: hier spelen vooral mannen maar vrouwen zijn ook welkom.

·       Dames: hier mogen alleen vrouwen aan deelnemen.

Ultimate Frisbee is zelfregulerend. Er is geen scheidsrechter die de regels handhaaft. De spelers moeten dus zelf zorgen dat iedereen de regels goed kent en eerlijk speelt. Dit werkt door Spirit of the Game.

Spirit cirkel

Spirit Cirkel

Na een wedstrijd komen beide teams samen in een cirkel. Hierbij geef je het andere team tips en tops over de Spirit of the Game. Je vertelt wat je goed vond van het andere team en soms kan je ook een tip geven aan het andere team. Zo zorg je samen dat iedereen zich aan de Spirit of the Game houdt. Dit maakt frisbee zo bijzonder en leuk!

Wil je meer over frisbee weten of ben je enthousiast geworden? Kijk dan dit leuke klokhuisfilmpje met onze eigen UFO jeugdtrainer Wiebe in de hoofdrol.

Lijkt je dit wat kom dan naar één van onze trainingen!