Frisbee is een snelle, spectaculaire teamsport. De spelers proberen door over te gooien te scoren in het eindvak van de tegenstander. Gooien, vangen, rennen en samenspelen zijn daarbij belangrijk.

Ultimate frisbee in 10 simpele regels

 1. Het veld bij ultimate is ongeveer 100 meter lang en is 37 meter breed. Aan beide uiteinden zit een eindzone van 18 meter.
 2. Beide teams beginnen elk punt in hun eigen eindzone. Het verdedigende team gooit de frisbee zo ver mogelijk het veld in. De ontvangende ploeg mag beginnen met aanvallen.
 3. Als je de frisbee in de eindzone vangt heb je een punt.
 4. Je mag niet lopen als je de frisbee vast hebt.
 5. Het verdedigende team kan de frisbee veroveren wanneer: de frisbee op de grond komt, wordt gevangen door de verdediger of buiten het veld landt.
 6. Na elk punt mag iedereen uit het team wisselen.
 7. Ultimate is geen contactsport. Dit betekent dat je de frisbee niet van de gooier mag afpakken. Ellebogen, tackles en vasthouden zijn natuurlijk al helemaal niet toegestaan.
 8. Als er een overtreding (foul) gemaakt wordt gaat de frisbee daarheen waar hij zou zijn geweest als de foul niet gemaakt zou zijn.
 9. Ultimate is een teamsport zonder straffen. De spelers geven zelf aan wanneer zij iets een overtreding vinden (call). Als beide spelers het niet eens zijn, dan wordt opnieuw gespeeld.
 10. Omdat ultimate zonder straffen en scheidsrechter wordt gespeeld, zijn ultimate-spelers eerlijk en sportief. Dit noemen we de “spirit of the game” (SoTG).

Wat is Spirit of the Game?

Bij Ultimate gebruiken we de Engelse term “Spirit of the Game” als we spreken over de sportiviteit van spelers en teams. Omdat je zelf de wedstrijd regelt speel je spannende, sportieve wedstrijden zonder scheidsrechter en hou je er altijd een goed gevoel aan over. Na afloop van elke wedstrijd deel je “Spiritpunten” uit aan je tegenstander en aan het eind van het toernooi wordt opgeteld welk team de “Spirit of the Game” prijs wint. Je speelt met spirit als je:

 1. De regels gebruikt om een eerlijke wedstrijd te spelen. Doe je best om te winnen, maar hou je aan de regels. Zeg ‘foul’ wanneer er een fout is gemaakt en stop met spelen als iemand anders zo’n ‘call’ maakt.
 2. De regels kent. Je kunt de wedstrijd nooit zelf regelen als je de regels niet kent. Leg je tegenstander de spelregels uit als dat nodig is. Je kunt ook zelf roepen dat je een overtreding gemaakt hebt, dat is echt super spirit!
 3. Rustig kunt blijven. Luister rustig naar de mening van je tegenstander en stel vast of je het met elkaar eens bent. Zo niet, dan gaat de schijf een stap terug in het spel.
 4. Aardig bent en plezier maakt. Juich voor je eigen team en feliciteer je tegenstander met een mooie actie. Stel jezelf voor aan de tegenstander en wens hem succes.

Het draait dus allemaal om respect voor elkaar en voor de regels. Je krijgt respect als je geweldig speelt, maar alleen als je dit ook sportief doet. Zeggen tegen een teamgenoot dat hij wat minder hard moet schreeuwen is goede spirit! Die ene beginnende speler in je team niet de frisbee toespelen is slechte spirit. De beste spirit hoort bij het team dat eerlijk speelt en zijn best doet om te winnen.